11 April 2012

Syarah Hadis 40 Imam Nawawi
Hadis Arba’in. Nama ini sudah tidak asing lagi di telinga kita. 42 hadis yang dikumpulkan oleh Imam Nawawi, pada awalnya hanya 26 hadis yang dimuatkan dalam judul Ibnu Solah. Isinya adalah hadis-hadis nabi yang ucapannya ringkas, tetapi maknanya luas. Imam Nawawi memberi judul kumpulan hadis ini dengan al-Arba’in. Ia menjadi popular kerana kandungannya banyak memberi manfaat dan ramai orang menghafalnya.
Ia turut mendapat sambutan yang luar biasa daripada para ulama kerana mereka menghafalnya dan mengguna pakai hadis ini bagi menjelaskan ruang lingkup agama. Mengapa Hadis Arba’in relevan sepanjang masa?

  • Setiap hadis adalah asas utama dalam agama Islam.
  • Semua hadis adalah hadis sahih yang sebahagian besar terdapat dalam kitab Sahih Bukhari dan Sahih Muslim.
  • Setiap hadis dimuatkan bab tersendiri supaya dapat memperjelaskan makna hadis yang masih samar.
Menarik dalam buku ini

  • Syarah (huraian) hadis ini disampaikan secara ringkas dan padat, namun tetap enak dibaca dan tidak meninggalkan maksud yang sepatutnya disampaikan.
  • Memanfaatkan pelbagai rujukan termasuk huraian daripada Imam Nawawi, Ibnu Daqiq al-Id dan Syeikh Usaimin.Syafie Abdullah seorang wakil jualan buku,majalah serta pelbagai produk keluaran stormreaders yang bertauliah dan sah.Kesemua buku dan majalah ini adalah hasil tulisan penulis-penulis yang terkenal dan tidak asing lagi di Malaysia.Antaranya ialah Dato'Dr Fadzilah Kamsah,Dato'Abu Hassan Din Al-Hafiz,Dr.HM.Tuah Iskandar,Ustazah Siti Norbahyah Bte Mahmood serta banyak lagi.Sila layari E-store kami di http://www.stormreaders.net/syafie

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...