28 June 2011

Majalah Gen - Q Akan Terbit Di Pasaran

Generasi al-Quran Kreatif“Jika ditanya kepadaku tentang alam remaja, nescaya aku akan berkata: tiada kehidupan yang lebih singkat daripada menerima ilmu yang luas.”
(Ibnu Sina, ilmuwan Muslim)                                                      

         Kata-kata itu sudah cukup menggambarkan betapa pentingnya menuntut ilmu bermula dari awal kehidupan yang singkat, lebih-lebih lagi pada usia remaja yang penuh dengan ranjau. Maksud ranjau di sini adalah rintangan yang dihadapi oleh remaja atau generasi kini yang dipenuhi dengan pengaruh-mempengaruhi yang sukar untuk dibandingkan antara
kebaikan atau sebaliknya.

Kesedaran perlu ada bagi setiap diri insan yang bernama remaja Islam supaya tidak terjebak dengan pendekatan sekular yang ingin melihat kehancuran Islam di dunia ini. Mereka, pembawa sekular yang jahat, menanam ideologi buruk dengan menghidangkan kesukaan remaja dan mengasingkan agama dalam kehidupan. Usul mereka biar agama dengan bab agama dan budaya dengan isi budaya – tiada boleh disamakan. Juga, mereka menjadikan Islam sebagai agama keturunan dan ibadat dianggap sebagai satu adat. Sehingga lama-kelamaan ada yang menganggap beragama itu sebagai lambang kekolotan.

Ini amat bertentangan sama sekali dengan ruh Islam yang mahukan Islam sebagai jalan hidup. Tidak kira sama ada dalam bab agama, kerjaya, pelajaran, perkahwinan, pergaulan, budaya, hiburan dan keseluruhan perjalanan hidup sebagai seseorang yang bergelar manusia, jiwa al-Quran dan Islam mesti diutamakan.
Sememangnya Islam itu amat luas dan infiniti, maka tidak dinafikan musuh sentiasa mengikuti perkembangannya dan menunggu peluang untuk menanam benih sekular ke dalam jiwa generasi kini melalui hiburan dan keseronokan. Ini bukanlah sesuatu yang elok bagi generasi kini dan patut dibendung sama sekali.

Dengan kesedaran itu, Generasi al-Quran Kreatif – Gen-Q dibentuk untuk memulangkan dan menjawab penentangan musuh Islam yang menyelusup secara senyap ke jiwa remaja Islam. Penentangan total semestinya dilakukan tanpa menanti keajaiban yang akan datang di kemudian hari. Tiada istilah berlengah-lengah dalam kehidupan ini bagi orang yang inginkan kejayaan.
Dengan itu juga, Gen-Q meletak batu asas untuk membawa remaja atau generasi kini agar sentiasa mengingati bahawa Islam itu benar dan al-Quran itu sebagai petunjuk jalan ke arah ketakwaan kepada Allah s.w.t. Motif kehadiran Gen-Q adalah untuk membimbing remaja bersama-sama menjadikan Islam sebagai jalan hidup dan menjadikan komuniti ini sebagai manual remaja bertakwa.
Sebagai titik permulaan, Gen-Q diterbitkan dalam bentuk majalah untuk membawa dan membimbing jiwa-jiwa muda yang bakal menjadi pemimpin di masa hadapan agar istiqamah di landasan Islam. Dengan tawaduk, beberapa penulis dengan sebulat hatinya menawarkan diri untuk menyampaikan ilmu dan tazkirah juga teks santai sebagai alternatif kepada bahan pembacaan terkini.

Apa yang menarik dalam majalah Gen-Q?

Terbitan majalah terkini dan berkualiti daripada Telaga Biru Sdn Bhd dan diedarkan secara ekskluisif oleh Stormreaders Network Sdn Bhd ini meletakkan seratus peratus jalan Islam di dalam majalah Gen-Q. Kolumnis-kolumnisnya mempunyai latar belakang pendidikan Islam yang kuat dan mempunyai keazaman untuk membimbing generasi kini ke arah keredaan-Nya.

Antara yang menarik – Hikmatun Balighah, kolum yang mendekatkan diri generasi baru dengan al-Quran yang disertai tafsir mudah dan padat. Taman Hadis, kolum untuk memahami isi sesuatu hadis Rasulullah s.a.w. Novel Bersiri, sudut penulisan sastera yang Islamik. Uswah, kolum pelajar cemerlang yang menuntut di luar negara. Tanyalah Cikgu dan Tanyalah Ustaz, soal-jawab tentang psikologi pelajar dan juga kekeliruan dalam bab agama.

Al-Quran dan Sains, kolum tentang rahsia sains yang terkandung dalam al-Quran. Salafus Soleh, kisah sahabat yang boleh dijadikan teladan dalam mengharungi kehidupan seharian. Tip-tip, doa-doa, pengetahuan am, fiqah, amalan harian, tazkirah, motivasi dan pelbagai rencah dan rempah ratus yang mengisi ruang dalam majalah Gen-Q yang menjadikannya sebagai penyebab untuk pembaca memilikinya.

Selain itu, majalah Islamik ini digarap dengan foto serta ilustrasi yang amat menarik, sesuai untuk pembaca memahami sesuatu isu yang diketengahkan. Juga, disusuli penulisan satira dan kartun yang menggeletek hati tetapi mempunyai pengajaran dan manfaat daripadanya. Persembahan reka bentuknya pula menepati cita rasa kini.

Menjadi pelopor kepada majalah remaja Islamik

Sememangnya hajat penerbit yang mahukan dakwah menjadi teras kepada setiap apa yang diterbitkan, maka lahirnya majalah Gen-Q mengisi salah satu ruang yang masih kosong dalam bidang penerbitan majalah, iaitu pengisian Islami ke dalam jiwa remaja dan generasi baru.

Tidak boleh berkata tidak, setiap remaja yang dilahirkan Islam wajib istiqamah dalam pegangannya. Peranan ibu bapa dan pendidik pula adalah memastikan anak tanggungannya sentiasa mengikut rapat dalam lingkungan syariat Islam. Penerbitan majalah Gen-Q ini, dengan izin Allah, sebagai sekelumit bantuan kepada merealisasikan tanggungjawab ibu bapa dan pendidik itu untuk menjadikan mereka cemerlang di dunia dan akhirat.

Semoga hasil usaha team majalah Telaga Biru Sdn Bhd dan dibantu secara khusus oleh Stormreaders Sdn Bhd ini akan menjadi manual kepada kehidupan remaja dalam mengharungi kehidupan ke arah ketakwaan. Amin.

Membina Generasi al-Quran Kreatif

Di samping permulaan yang baik, komuniti Gen-Q mengharapkan kerjasama semua agar sama-sama membawa kemanisan Islam ke dalam hati generarasi kini yang amat memerlukan pembimbing. Gen-Q tidak akan membiarkan mereka terawang-awang tanpa tali sebagai pemandu.
Kesudahannya, insya-Allah, setiap niat yang baik akan disusuli dengan perbuatan yang baik. Ayuh, kita bergerak bersama!

Ciri-ciri GenQ

 1. Bicara daripada Quran dan Hadis yang diselaraskan dengan tuntutan zaman,
 2. Bersaiz kecil senang dibawa
 3. Dikemukakan dalam bahasa santai
 4. Penuh dengan persoalan dan jawapan
 5. Menunjukkan arah karier dengan uswah-uswah yang telah berjaya di kalangan Doktor perubatan, Doktor gigi, juruterbang, akauntan yang berminda Islamik
 6. Penuh dengan hikmah, petua, doa dan bimbingan berserta pengajaran,
 7. berwarna warni dengan kertas berkualiti
 8. Isu-isu semasa untuk remaja seperti cinta dan petua untuk cemerlang
Akan berada di pasaran mulai 10 Julai 2011,dapatkannya di kedai-kedai berhampiran anda atau beli secara online  sila klik disini


 
Syafie Abdullah seorang agen penjual buku,majalah serta pelbagai produk keluaran stormreaders yang bertauliah dan sah.Kesemua buku dan majalah ini adalah hasil tulisan penulis-penulis yang terkenal dan tidak asing lagi di Malaysia.Antaranya ialah Dato'Dr Fadzilah Kamsah,Dato'Abu Hassan Din Al-Hafiz,Dr.HM.Tuah Iskandar,Ustazah Siti Norbahyah Bte Mahmood serta banyak lagi.Sila layari E_store kami di http://www.stormreaders.net/nSelType=N/nANP=/nSearch=/syafie

2 comments:

 1. Salam, bro jual buku online kan...
  buku tentang tips blogging ada jual tak?

  ReplyDelete
 2. Waalaikumussalam maaf sbb lambat balas permintaan Bro Ahmad.Buku tentang tip blogging takde jual,kami jual buku motivasi,pendidikan serta novel berunsur islamik.Tapi kalau nak boleh download melalui link ini

  http://www.mediafire.com/?bk33msareu9pjc3

  E-book tentang cara nak tingkatkan web trafik yg ini saya bg percuma je.

  Blog ni sekadar utk memberikan info terkini produk,utk membuat pembelian sila layari

  http://www.stormreaders.net/syafie

  Terima Kasih

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...